Training gebruik Ondersteund Communicatiemiddel

Wanneer een persoon een OC middel in gaat zetten kan hij/zij dat niet vanaf de eerste dag. De omgeving modelleert voor de OC gebruiker hoe je het apparaat gebruikt en in welke situaties. communicatie is meer dan keuzes maken. Je wil de autonomie van de persoon tot zijn recht laten komen. Wat denkt hij/zij, wat voelt hij/zij welke informatie heeft het van zijn omgeving nodig en welke informatie wil het aan de omgeving geven?

Voor de omgeving geldt ook dat hij/zij een nieuwe taal moeten leren. Naast het leren communiceren met symbolen is het ook belangrijk dat men weet hoe je het apparaat kan aanpassen aan de persoon, personaliseren heet dat.  

Tijdens de trajecten leer in de omgeving hoe een apparaat werkt, hoe je het kan aanpassen aan de persoon en hoe je op zo een manier modelleert dat de OC gebruiker het middel ook gaat leren gebruiken.

wanneer een kind niet of nauwelijks verstaanbaar spreekt maar een goede handfunctie heeft is het vaak niet nodig om een dure spraakcomputer aan te schaffen. In veel gevallen kan het gebruik van een iPad al genoeg ondersteuning bieden. In speciale gevallen kan deze ook vergoed worden door de zorgverzekeraar. 

Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om de iPad als ervaringenboek te gebruiken of als communicatiehulpmiddel om je boodschap over te brengen.

Het is daarom belangrijk dat leerkrachten maar zeker ook logopedisten de mogelijkheden kennen van de iPad.

Het is hierbij belangrijk welke overwegingen je maakt bij een keuze van de communicatie app of andere apps die helpend  zijn in de OC.  

Waneer je slechts kennis van een paar apps hebt kan je op basis daarvan geen goede en weloverwogen keuze maken.

In mijn trainingen geef ik een overzicht van de verschillende apps en geef daarbij de voor en nadelen van een app aan.

Daarnaast leer ik je hoe je de iPad als OC middel kan gebruiken, zodat je het OC middel in kan zetten in de communicatie. 

Communicatie app Widgit Go NL

 

Logopedisten en leerkrachten en ouders kunnen een consult bij mij aanvragen op een geschikte keuze te kunnen maken voor een geschikte OC app. Trainingen zijn altijd op maat voor de gebruiker.  Voor aanvraag vaneen training kan je contact opnemen met

 

willemiens.beeldspraak@gmail.com

  • Facebook
  • Twitter
privacy pol.png

© 2018 Alle rechten voorbehouden - Willemiens Beeldspraak